הוועדה להוקרת גבורתם של המצילים היהודים בשואה

הוועדה להוקרת גבורתם של המצילים היהודים בשואה


המרכז למורשת המצילים היהודים מוקם בימים אלה ביוזמת מוזיאון וילפריד ישראל והוועדה להוקרת גבורתם של המצילים היהודים בשואה מוזאון וילפריד ישראל. הוועדה פועלת משנת 2000, ובשיתוף עם המרכז העולמי של ארגון בני ברית בירושלים העניקה את "אות המציל היהודי" לכ-350 נשים וגברים עד כה.

אות המציל היהודי ניתן לאנשים אשר פעלו כיחידים או במסגרת תנועות נוער, קהילות וארגונים. הם פעלו בארצות בהן יהודים נרדפו ובארצות אליהן ברחו, ניסו להציל יהודים באמצעים מגוונים שכלל לא עלו בדמיונם עד אותו הרגע (הברחת גבול, הברחת אוכל, גניבה, זיוף מסמכים, הסתרה, הקמת מוסדות רווחה, ועוד), ולמעשה קיבלו על עצמם סכנה נוספת מעבר לזו שריחפה מעליהם מלכתחילה. במקרים רבים יכולים היו למלט את עצמם, אך העדיפו להישאר תחת הסכנה ולהציל אחרים גם כאשר היה ברור כי הסיכוי להינצל אפסי.

העובדה שוילפריד ישראל היה אחד ממצילי הנפשות הראשונים בתקופת השואה, ונמנה עם הגיבורים שהוכתרו באות המציל, הופכת את המוזיאון לבית טבעי לכלל סיפורי מורשת המצילים.

התערוכה החדשה תיפתח בחדר ייעודי במוזיאון ותכלול מוצגים מקוריים, סרט, קיר אינטראקטיבי ואמצעים טכנולוגיים נוספים. קיר התוכן האינטראקטיבי יאצור בתוכו את כל עולם התוכן של סיפורי ההצלה ויאפשר לקהלים שונים להחליט איזה מידע לצרוך ובאיזה אופן - כחוויה אישית או כפעילות קבוצתית. לסיפורי ההצלה אשר יוצגו על-פי מדינות, נתיבי הברחה, דפוסי הצלה, מאפייני המצילים (יחידים, ארגונים, מצילים ילדים ועוד) תתווסף הזמנה לעיסוק בדילמות עמן נאלצו גיבורי ההצלה להתמודד. המשתתפים בתהליך זה "ייכנסו" לתוך סיטואציה היסטורית מורכבת, יאספו מידע, ויפתחו את הסיפור באופן פעיל תוך התמודדות עם דילמות המצילים. התוכנית הדיגיטלית פותחה יחד עם חברת הטכנולוגיה "קאמל" אשר פיתחה פרויקטים רבים עבור מוזיאונים ואתרי מורשת.

הפעילות החינוכית תהווה השלמה ועיבוד של החוויה המוזיאלית עבור קבוצות תלמידים והשתלמויות מורים שיתקיימו במוזיאון ובאופן וירטואלי. החוויה החינוכית תכלול פעילות מוצעת למורים לפני ההגעה לביקור בתערוכה, העמקה של הביקור בה, ופעילות שניתן יהיה לקיים לאחר הביקור. נתמקד בסיפורים בהם הגיבורים היו ילדים ובני נוער, כמו סיפורם של פאני בן עמי, "המפקדת הקטנה" ווולף גלפרין, "המציל של ילדי קובנה." הדיונים יתמקדו בערכי מוסר והנורמות הנגזרות ממחויבות לערכים כגון: גבורה, העמדת טובת הכלל בראש, נחישות, אחריות, וצניעות.

האוסף דיגיטלי יתן מענה לצרכני מידע שאינם יכולים להגיע לאתר וכן למבקרים ה

מבקשים להעמיק את הכרותם עם תופעת ההצלה. בכל ביקור אנו מעריכים שניתן יהיה להיחשף לכחמישה סיפורי הצלה, הפעילות החינוכית תעמיק את הבנת התופעה והדילמות המוסריות שעמדו בבסיסה באמצעות 1-2 סיפורי הצלה נוספים. מבקרים שיבקשו להכיר סיפורים נוספים יוכלו לעשות זאת באמצעות האוסף הדיגיטלי שיהיה נגיש דרך אתר המוזיאון.

אנו מזמינים אלינו מבקרים יחידים, קבוצת מבוגרים, משפחות, קבוצות תלמידים בחטיבות ביניים (פעילויות קצרות) ותיכונים (סמינרים בני חצי יום-יום שלם), ומורים אשר יגיעו במסגרת השתלמויות כלליות והכשרות של מדריכי מסעות לפולין. בנוסף יכלול קהל היעד תלמידים ומורים מרחבי העולם.

אנו מאמינים כי יש בכוחו של הפרויקט להעלות את המודעות לסיפורם יוצא הדופן של המצילים היהודים, לאפשר הבנה עמוקה של מציאות מורכבת, ולעורר השראה בקרב מבקרים בכל גיל לחוש דאגה ואחריות לזולת, מתוך הבנה עמוקה כי לסולידריות האנושית אין קו אדום.